… leži u spoju mediteranske i kontinentalne kuhinje. Istarska maneštra tradicionalno je istarsko jelo koje se priprema od raznih kombinacija mesa i povrća, a s prvim se proljetnim danima beru i šparoge, izuzetno zdrava namirnica od koje se radi i fritaja.

Tartuf je gljiva intenzivnog mirisa koja raste pod zemljom. Iznimno je cijenjen proizvod i kao takav postiže visoke cijene na svjetskom tržištu. Najveće je nalazište tartufa Motovunska šuma, a bijeli tartuf se ubraja među najkvalitetnije vrste. Uz tartufe se poslužuju i vrhunska istarska vina poput malvazije i terana.

Uz vinogradarstvo, u Istri je duga i tradicija maslinarstva. Maslinovo je ulje osnovni začin jelima, a diljem se Istre održavaju i brojne smotre maslinovog ulja na kojima ova regija, između ostalog, gradi svoju prepoznatljivost. Od ostalih je proizvoda potrebno spomenuti i razne vrste tjestenina, poput fuža i pljukanaca, jela ispod peke-čripnja i istarske kobasice i pršut, a svaki je obrok idealno započeti ispijanjem čašice domaće rakije, biske ili medice. Ako ostane mjesta za desert, preporučujemo kroštule ili fritule.