Prirodne atrakcije Hrvatske

Prirodne atrakcije Hrvatske

Prirodne ljepote kojima Hrvatska obiluje pozicionirale su je na sam vrh najtraženijih turistčkih zemalja a zahvaljujući kojima je i idealna destinacija za aktivni odmor.

Nacionalni parkovi

Na području Hrvatske je 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode.

Parkovi prirode

Među parkovima prirode svakako je potrebno izdvojiti Kopački rit koji se smjestio u blizini Osijeka i najveći je ornitološki park Europe, a uz zoo rezervat i dvorac Tikveš, popularan je i zbog rekreativnog ribolova.

Park prirode Lastovo otočna je skupina u južnoj Dalmaciji sastoji se od 44 otoka i otočića, a uz bogat biljni i životinjski svijet, ističe se i raznolikim podmorjem.

Tu su još i parkovi prirode Učka u Istri, Telaščica na Dugom otoku, planinski masiv Biokovo u srednjoj Dalmaciji, Papuk gora u Slavoniji, najveća hrvatska planina Velebit, Lonjsko polje nedaleko Siska, Medvednica u blizini Zagreba, Žumberak-Samoborsko gorje i Vransko jezero nedaleko Pakoštana.

Plaže

Hrvatska obala slovi za jednu od najrazvedenijih i najljepših na svijetu, a krase je predivne plaže s kristalno čistim morem te brojne slikovite uvale i grebeni. Većinom nalazimo šljunčane, stjenovite i kamene plaže koje osim bogate rekreativno-sportske ponude zadovoljavaju i najviše standarde čistoće pa ih tako gotovo stotinjak nosi Plavu zastavu. Pješčane su plaže posebno prikladne za obitelji s djecom a nalazimo ih u Crikvenici, u Medulinu nedaleko Pule te na otoku Rabu na kojem se nalazi poznata Rajska plaža. Tu je i glasovita plaža Sakarun na Dugom otoku specifična po bijelom pijesku i tirkiznom moru. Među obiteljima su popularne i plaže sa sitnim šljunkom duž Makarske rivijere a svakako treba spomenuti i jednu od najljepših šljunčanih plaža na Jadranu, plažu Zlatni rat na otoku Braču. Na otoku Krku i u Istri, točnije u blizini Poreča, Medulina, Rovinja i Vrsara postoje razne naturističke plaže i kampovi, dok je najpoznatija plaža za mlade i zabavu sad već kultno Zrće u Novalji koje iz godine u godinu privlači tisuće mladih iz cijelog svijeta. Kornatske su pak plaže idealne za robinzonski turizam i pravi raj za one koji žele uživati u osami, a ljubiteljima intime i slikovitih uvala bit će zanimljiv i Rt Kamenjak na krajnjem jugu Istre. Plaže su to koje će zadovoljiti svačije apetite, od obitelji s djecom i onih željnih sporta i zabave, pa sve do naturista i onih koji preferiraju potpunu osamu.